VESELÉ VELIKONOCE

Velikonoční pranostiky

◾Kolik ros spadne před Velikonocemi, tolik po Velikonocích lze ještě očekávat mrazů.
◾Co je na Zelený čtvrtek vyseto, vše se vydaří.
◾Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.
◾Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!
◾Kdo na Velký pátek orá, tomu se chleba nedostává.
◾Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí.
◾Velikonoční a velkopáteční déšť zřídka přináší žním požehnání.
◾Velký pátek vláha – úrodu zmáhá.

◾Velký pátek deštivý – dělá rok žíznivý.
◾Prší-li v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní.
◾Když na velikonoční neděli prší, na každé pondělí až do svatého Ducha pršeti bude.
◾Velikonoce krásné úrodu nám dají, pakli slunce hasne, louky sucho mají.
◾Hezky-li na Boží hod velikonoční, s prací na poli zčerstva počni.
◾Prší-li o velikonočním Hodu, bude v létě nouze o vodu.
◾Jasné počasí o Velikonocích – nastane léto o letnicích.
◾Když prší v pondělí svatodušní, bude zkáza na sena.

Na velikonoční svátky se připravují různé druhy velikonočních pochoutek. Vybrala jsme pro Vás velikonoční recepty pokrmů, které nemají chybět na velikonočním stole.

Beránek Velikonoční recepty

Ingredience:
250 g moučkový cukr
1 Vanilkový cukr
300 g polohrubá mouka
150 g tuku (máslo, Hera)
5 žloutků
5 bílků
kůra a šťáva z 1/2 citronu
1 hořká mandle
tuk a strouhanka na vymazání formy

Postup:
Cukr, žloutky, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru třeme do pěny. Poté přidáme do pěny strouhanou hořkou mandli, citronovou šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a prosátou mouku. Lehce promícháme a nalijeme do dobře vymaštěné a strouhankou vysypané formy.

Formu vložíme do středně teplé trouby a pečeme dorůžova. Upečeného beránka vyklopíme, z rozinek uděláme oči a na krk dáme mašličku se zvonečkem.

Velikonoční nádivka s kopřivami Velikonoční recepty

Ingredience:
200 g uzeného vařeného masa
100 g slaniny
4 vejce
200 ml mléka
4 housky
sůl
pepř
mladé výhonky kopřiv
čerstvá petrželka
trocha strouhanky
máslo na vymazání

Postup:
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme na kostičky nakrájené pečivo a nadrobno nakrájené maso, osolíme, přidáme koření a nadrobno nasekané kopřivy a petrželku a dobře promícháme. Pokud je nádivka moc řídká, tak můžeme zahustit strouhankou. Pokud je moc hustá, tak naředíme mlékem. Pečící nádobu vymažeme máslem, na dno položíme plátky slaniny a na ně dáme nádivku (pokud slanina zbyde, tak ji můžeme poklást i na povrch) a pečeme asi 40 minut.

Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *